Vertelopa en -oma

Wij zoeken vertellers om de nieuwsgierige vragen van Utrechtse kinderen te beantwoorden. Iedereen van ongeveer 55 jaar en ouder met een migratieverhaal mag meedoen. 

Migrantenouderen hebben veel meegemaakt. Vanuit een ander land en een andere cultuur, gingen ze pionieren en bouwen aan een betere toekomst. Hoe was dat? Wat lieten ze achter en wat hebben ze in Nederland gevonden? Het project De emigratie generatie gaat met verhalen van migrantenouderen aan de slag en geeft ze een podium waar ze trots mogen zijn op hun levensverhaal.

De emigratie generatie zorgt voor:

  • Verbinding tussen jong en oud.
  • Verbinding in de wijk.
  • Erkenning van levensverhalen.
  • Het vastleggen van verhalen migrantenouderen.
  • Groter geluksgevoel bij migrantenouderen.

 

Doe mee als vertelopa en -oma aan onze gastlessen

 

Tijdens onze gastlessen gaan ouderen in gesprek met kinderen. We spelen in op de nieuwsgierigheid van kinderen en de behoefte van ouderen om hun ervaringen en verhalen te delen. Waardevolle ontmoetingen die leiden tot meer onderling begrip en beide groepen veel plezier bezorgen. We voegen daar de ‘tussengeneratie’ aan toe: de ouders en leerkrachten van de kinderen zijn de kinderen van de vertelopa’s en -oma’s. Zij zijn de natuurlijke brug tussen de kinderen en de ouderen.

Hoe ziet het project De emigratie generatie eruit?

Zowel kinderen als ouderen bereiden zich goed voor op de ontmoeting. De kinderen verdiepen zich in migratie en bereiden een interviewgesprek voor. Ouderen gaan op zoek naar bijvoorbeeld foto’s of voorwerpen waar ze wat over kunnen vertellen. Na het gesprek schrijven de kinderen samen het verhaal, lezen dit voor en geven het de ouderen cadeau.

Wat wordt er concreet van verwacht als vertelouder tijdens het project?

  • U gaat tweemaal naar een school voor groep 7, 8 en/of brugklas
  • U neemt foto’s en/of voorwerpen mee over uw migratieverhaal

Ervaringen van onze vertelopa’s en oma’s

“Wat de kinderen me vroegen, dat heeft niemand me eerder gevraagd. Het was een hele leuke ervaring.” 

 

 

“Ik hou van alle mensen, en mijn wens is dat we respect voor elkaar hebben. Daarom vertel ik mijn verhaal op scholen aan de leerlingen. En het is leuk om te doen.”

 

 

“Heerlijk die nieuwsgierigheid van de kinderen. Het doet me echt goed dat er aandacht is voor mijn verhaal en dat van zoveel meer migranten.”

 

 

“Ik hou van alle mensen, en mijn wens is dat we respect voor elkaar hebben. Daarom vertel ik mijn verhaal op scholen aan de leerlingen. En het is leuk om te doen.”